2009-11-23

Another weekend went by and the only thing that changed was the wind.


Niklas var här över helgen och vi åt massor av mat, som vanligt. Sushin var det enda jag tog en ordentlig bild på. Bläckfisk- och sjögrässallad, miso, philadelphiarullar och 16 blandade bitar. Mat är så mycket roligare att äta när man har sällskap. Jag älskar att äta men att laga mat till mig själv är så. Jävla. Tråkigt.


Utanför en butik i Kalmar står blommor planterade i väskor. Det ser så mysigt ut. Butiksägarinnan har för tillfället valt regnbågsfärgad ljung. Den turkosa klungan är nog min favorit.


Mina underkjolar börjar ge upp. Jag har försökt återstärka dem men efter ett par års flitigt användande, sittande och puffande får jag väl pensionera dem och börja använda den där polyesterunderkjolen jag köpte i somras.




Some pics from the weekend. Niklas was here. We had sushi, I found brightly coloured heather plants outside a local store and my petticoats are dying on me.

2009-11-20

Outfit of the day: radio show participant.




Radiovärdarna bad mig att piffa till mig lite extra. Jag gjorde ingen egentlig skillnad mot vad jag brukar göra. Jag testade mina träns från Prisila för första gången dock. Det är svårt att få tränsen att se bra ut med mitt hår. Kanske ska jag tunna ur mitt eget hår så att det inte blir som en tjock svamppage. Jag kanske anstränger mig mer nästa gång genom att faktiskt locka mitt eget hår. Eller så är jag lat som vanligt och köper två träns till så att förlängningen blir lika tjock som mitt riktiga hår. Vad tycker ni?

Blus, klänning: Metamorphose
Kofta: KappAhl
Strumpbyxor: TKF
Skor: Baby the Stars Shine Bright
Accessoarer: Smyckeskrinet, Glitter, L♥CHANCE, Metamorphose, Jane Marple





My outfit for today. The radio show hosts asked me to spice myself up but I just did what I usually do. I tried out my new Prisila hair today though and I think it's hard to make the lengths look natural. Maybe I should thin my real hair out so that it's not so thick. Maybe I should curl my real hair more next time. Or maybe I'll just be lazy and buy two more wefts of hair to thicken the lengths. What do you think?

Lolita talk on Müsli, Swedish local radio show, and a vampire smiley bite.


Radioprogrammet gick bra även om lolita kändes som ett desperat halmstrå som de försökte koppla till New Moon. Jag log lite inombords varje gång programledarna snubblade på uttalet av gothic lolita, det var gulligt.

Som vanligt när det gäller radio går tiden alldeles för snabbt och allting hinns inte med att pratas om. Jag snuddade vid det här med modet att klä sig i lolita. Alla som klär sig i lolita är inte uppmärksamhetsutsvultna men det är bara att konstatera att lolita drar åt sig mycket uppmärksamhet. Jag menar, herregud, kolla på hur vi klär oss, det är väl inte så konstigt?
Det är många tjejer som uttryckligen har sagt på forumet och på andra ställen på nätet att de inte vet hur de ska våga. Och för att vara krass så är lolita inte stilen för dig som inte kan hantera uppmärksamhet. Både att kunna sätta en gräns för när det räcker och att sätta på teflonhuden när folk tycker saker (för det gör de, folk lägger alltid näsan i blöt) kräver en viss del mod och integritet. Jag tycker att alla ska våga göra vad de vill och våga leva ut sina drömmar, må det vara klädmässigt, yrkesmässigt eller livet i allmänhet. Och ingen jävel ska få stoppa dig. Kom ihåg det.

Det blev vampyrbettssminking i studion också. Eller... var det en blodig smiley på handleden?


Om du missade programmet kan du lyssna här:
Müsli i P4 Kalmar - sammanlagt lite drygt en timmas medverkan med lite nyheter och skvalmusik emellan (13 minuter in i programmet och framåt)




The radio show went well and it really was a desperate try of the radio show hosts to connect lolita with the hype around New Moon. As I said in the show too, I have a hard time seeing how New Moon has been inspired by the gothic lolita movement and that Claudia from Interview with a vampire would be a more logical connection, but hey, why the heck not.

Radio time flies by so fast though. What I thought would be half an hour of radio time ended up being more than an hour in the studio. They also had a theater make up artist who did a vampire bite on one of the radio show hosts. Or... is it a bleeding vampire smiley?

2009-11-19

Talking about gothic lolita on Swedish local radiostation P4 Kalmar tomorrow.


- Hej, din kollega Johan Signert säger att du kallar dig lolitamormor, stämmer det?
Jag blev uppringd av P4 Kalmars morgonprogram Müsli. De vill att jag ska vara i studion imorgon bitti och prata om lolita. Tydligen pratade de om premiären av New Moon, kom in på gothkulturen och vidare in på lolita. Hur det gick till har jag ingen aning om men det ska bli roligt i vilket fall som helst.
Ni kan lyssna på mig klockan 8:15 imorgon på P4 Kalmar. Vill du lyssna på webben kan du göra det här.




The local radio station called me and wanted me to participate in their morning show to talk about lolita. Apparently they had talked about the premiere of New Moon, gotten into goth and then on to lolita. I have no idea how that happned or how they managed to do that but it will be fun nonetheless.
Everything will be in Swedish but if you still want to listen the show will be available here, 8:15 in Swedish local time (GMT+1).

Unpacking from Japan, life returns to normal.


Min resväska kom igår kväll. Jag packade upp allt och tyckte; blev det inte mer än såhär? En tredjedel inköp (bilden), en tredjedel julklappar, en tredjedel smutstvätt. Jag tittade igenom alla kvitton och mer än hälften av reskassan gick till mat och kollektivtrafik. För att inte tala om alla de småpengar som har gått åt till mer mat, dryck, kollektivtrafik och roliga struntsaker som leksaksmaskiner.

Vad saknar jag med Japan? Rumpvärmare i tågsätena. Rumpvärmare på toalettsitsarna. Tågsäten som går att snurra runt så att man kan sitta åt vilket håll man vill. Notan betalas på vägen ut. Gratis mobilladdare på vissa utvalda offentliga platser. Effektiva, smarta och fyndiga lösningar som gör vardagen behagligare.
Ur ett ytligt konsumtionsperspektiv saknar jag möjligheten att kunna gå in och handla i vilken butik jag vill, att kunna prova kläder och accessoarer och inte behöva betala extraavgifter som frakt, tull och annat.
Jag saknar också Royal Milk Tea på flaska och tiokronorspudding.

Jag förstår att det är lätt att bli kär i Japan. Det är lätt att vara där, åka hem, längta tillbaka och drömma om det perfekta livet på andra sidan jordklotet, långt från den trista vardagen. Jag är lättad över att äntligen fått arslet ur och åkt dit för att se och uppleva allt på egen hand, att ha fått bilda mig en uppfattning om landet som "alla" pratar om. Som jag sagt tidigare; alla är inte sjukt snygga, alla är inte överdrivet trevliga, allt som finns är inte guld och gröna skogar. Landskapet är vackert, blandningen av arkitektur är spännande och det finns mer under ytan om man skrapar. Men jag vill absolut inte bo i Japan.

Jag vill tillbaka för att se det jag missade denna gång. Typ Kyoto, norra Japan, södra Japan, den japanska landsbygden. Någon gång men inte härnäst. Jag har verkligen saknat att resa och upptäcka nya saker. Jag vill resa någon annanstans, långt bort, kanske västkusten i USA, kanske Australien, kanske Mongoliet. Världen är så stor.

Just nu ser jag mest fram emot att gosa med marsvinen som kommer hem ikväll. Som jag har saknat dem!




My lost baggage came yesterday and I unpacked everything instantly; one third of bought stuff (the picture), one third of christmas gifts, one third dirty laundry.

I miss the adjustable train seats. I miss the asswarming train seats and toilet seats. I miss the possibility to shop without any huge fees. I miss Royal Milk Tea and pudding.

I understand it's easy to fall in love with Japan. It's easy to escape everyday life, come home, long back and dream about living the perfect life on the other side of the world. I'm glad I have been there now and seen it first hand. I'm glad I've built my own image of Japan. I've said it before but I can say it again: not all people are beautiful, not everyone bend themselves over to offer you high class service, not everything is awesome. I love the nature, I love the mischmasch of architecture, I like that there is so much more to see under the shallowness. But I would not want to live in Japan.

If anything, this trip made me realise that I've missed traveling. There is so much more to see in this world.

Right now I look forward to seeing the guinea pigs again. They are coming back home today from their baby sitters. I've missed them so much!

2009-11-12

Osaka Aquarium and Shinsaibashi lolita shopping.


Jag och David var en timma tidiga imorse så vi tog en promenad runt kvarteret. Bakom vårt hotell fanns ett tempel med en mäktig scen. David är den lilla streckfiguren framför scenen, 196 cm lång.


Idag åkte vi till Osaka Aquarium för att titta på saker som lever under havet. Uttrarna var riktigt gulliga och kanske de enda som såg ut att ha det bra på hela stället. Alla andra djur simmare runt, runt, runt i vad jag tyckte var för små akvarier.


Stora, fula och coola fiskar. Den största av dem alla var valhajen som jag inte fick någon bra bild på för att den simmade runt, runt, runt men det var lite läskigt när den simmade förbi och jag insåg att jag var lika lång som fenan.


En fisk liftar på djävulsrockan som jag fotade för Bellas skull. Den gick inte att ta med sig hem, sorry gumman.


En säl flörtar med en besökare.


Jag fick se mina bläckfiskar men de var väldigt apatiska. Som den här som bara låg i hörnet och blundade.


Den separata manetavdelningen var magisk även om jag är skeptisk till om det är okej att proppa in femtioelva maneter i en liten vattentank.


Mest synd tyckte jag om kapybarasarna som hade en väldigt liten hage med betonggolv, bajs i vattnet och lite hö i ett hörn. Den där fradgan i munnen ser inte så rolig ut heller.

Under tiden vi var på akvariet började min näsa täppas till ordentligt och mina ögon dimmade igen. Som tur var hade jag en värktablett i handväskan och hade det inte varit för den hade jag nog däckat halvvägs till Shinsaibashi - shoppingdistriktet! Jag var väl förberedd med tre olika kartor, trodde jag, men väderstrecken visade sig inte alls stämma överens med verkligheten så jag gick i cirklar till dess att jag hittade rätt. Att be om hjälp att hitta när jag inte kan japanska och japanerna inte kan engelska är ungefär som att landa på Jorden som marsian - mycket användning av teckenspråk och handgester.


Som du ser lyckades jag ju pejla in alla mina butiker. Jag lyckades till och med hitta saker som enligt hemsidorna ska vara slutsålda men som bevisligen inte är det.
Jag sprang in i Prisilas egna butik med hjälpsam och trevlig personal som lät mig prova allt löshår jag pekade på. Mycket praktiskt och verkligen rekommenderbart.

Noteringar om lolitashoppingen i centrala Osaka:
Atelier Pierrot-personalen var miljarder gånger trevligare än motsvarande i Tokyo. Jag fick min klänningsrosett knuten korrekt!
Personalen på Metamorphose avslutade varenda mening med att gå upp i falsett, ungefär likadant som en viss bloggerska brukar avsluta sina meningar.
Innocent World-butiken är liten men desto mer charmig.
Jag gick aldrig in i Angelic Pretty-butiken men hittade till Baby the Stars Shine Bright som hade en generös och välfylld butik.
Big Step-gallerian erbjöd Miho Matsuda (vars butikspersonal satt på huk bakom kassan och pratade i telefon) och KERA Shop Arena som kändes som en packad och oälskad sillburk i klädform.
Den bästa överraskningen var OPA-gallerian som till synes riktar sig främst till gyarus men har en gudomlig sminkbutik i bottenvåningen och massor av blingiga accessoarer och billiga, färgglada strumpbyxor.
På det stora hela gillar jag lolitashoppingen i Osaka fett mycket med ett litet minus; ingen second hand-butik! Eller så kanske det är jag som inte har hittat den ännu.




We went to the Osaka Aquarium which was both awesome and heartbreaking. Awesome to see so many cool things that live in the sea but heartbreaking to see how small their living space is. The poor capybara even had dirty water in their pen. :(

I am slowly getting better but my nose is clogged up so I had to take a painkiller pill to endure the lolita shopping in Shinsaibashi. I highly recommend it, all sales clerks are nice and friendly and serviceminded - even the Atelier Pierrot clerk who retied my dress bow correctly for me. I managed to run into Prisila's store too where it was possible to try everything out before you bought it. I couldn't find my way to any second hand lolita stores though, maybe there are none in Osaka?

2009-11-11

Second day in Osaka: I met Hello Kitty at Universal Studios! :D


Vi var på plats på Universal Studios så tidigt vi bara kunde för att hinna åka alla attraktioner innan köerna blev milslånga. Vi köpte till och med expresspass utifall att vi skulle ha sådan otur som Nina hade förra gången hon var där med köer som var över 1½ timma långa. Det dåliga vädret, lågsäsong och veckodag bidrog till att köerna aldrig blev längre än 10 minuter så vi hade tur i oturen.


Scenen där det brukar framföras ett Peter Pan-uppträdande, dock inte idag. Hela Universal Studios är alltså uppbyggt av olika filmdekorer och så här nära jul bräks det ut julmusik på hög volym ur alla högtalare. Jag lovar, hör jag en klämkäck storbandscover på Bjällerklang en gång till idag så spyr jag.
Åkattraktionerna var för det mesta inomhus med fokus på 3D-upplevelser. Det fanns en bergochdalbana som var mysig snarare än läskig eller spännande. Min favorit var nog Spindelmannen-åket där det sög till i magen när man föll och blev varmt när det kom en eldboll farandes. Terminator-filmen/teatern/uppträdandet var lite mäktigt men väldigt hög volym på.


Pink Café var, som namnet antyder, väldigt rosa och serverade inte bara rosa öl utan även olika muffins med varierande tillbehör. Jag valde en varm muffin med minimarshmallows och jordgubbsglass.


På väg till toaletten var jag tvungen att gå förbi Hello Kitty-butiken med Hello Kitty-formade buskar.


En Hello Kitty-julgran, vad säger familjen, ska vi ha en sådan i år?


Och vilka hittade jag inte utanför Hello Kitty-butiken om inte Hello Kitty och hennes pojkvän Daniel? Ser ni hur jag ler som bara min inre femåring kan le?


Junior och David leker med Hajen-merchandise. Själva Hajen-åkturen var charmig men kändes som att den började bli på gränsen till antik. Åkturen var utformad som en sightseeingtur i båt runt Amity med en turistguide som spelade över och låtsassköt på fel sida om båten.


Lilla Hajen hade fått lite pynt den med så här till jul.


Jurassic Park-åkturen var också utformad som en sightseeingtur i båt. Dinosauriedockorna verkade lite trötta i gängorna. Stegosaurus hade en spricka i svansen men plaskade glatt i vattnet ändå. Den coolaste biten var i slutet då T-Rex försöker äta upp en men båten faller ner i bästa Flumride-style.


Mot kvällen lyser hela stället upp i blinkande ljus. Hela stället. Ja.

Imorgon ska vi besöka Osaka Aquarium, ett av världens största offentliga akvarier. Jag hoppas att de har bläckfiskar!




Today we went to Universal Studios in Osaka. It was rainy all day, it is off season and it is in the middle of the week but thanks to all that none of the attraction lines were over 10 minutes in waiting time. I liked the Spiderman ride the most because it felt like heat when there were fireballs and it felt like we were falling even though we weren't. The Terminator experience was cool too but really loud. The Jaws and Jurassic Park rides felt like they were starting to get antique though, the acting tourguide of Jaws aimed her fake shot at the wrong side of the boat and poor Stegosaurus had a crack in it's tail.
I am a happy camper because I got to meet Hello Kitty and Daniel! :DDD Tomorrow we're going to Osaka Aquarium and I am hoping they have a giant octopus or two.

2009-11-07

Hiroshima: Peace Memorial Park, Miyajima Island and accidental theft.


Vid frukosten imorse tog jag lite groddar.


Men... såg inte groddarna lite konstiga ut?


Okej, det var inte groddar - det var torkad småfisk. Eeeh.


Vi tog spårvagnen ut till Peace Memorial Park som upprättats till minne av atombomben som föll över Hiroshima under andra världskriget.


A-bomb dome var större än jag trodde att den skulle vara.


Malin uppskattade det luddiga trädet som stod precis bredvid.


Jag gjorde min finaste turistpose vid floden.


Children's Peace Monument - upprättat för att hedra minnet av Sadako Sasaki och alla andra barn som avled till följd av atombomben. Massor av människor från hela världen skickar och/eller kommer hit för att ge bort vikta papperstranor och visa att de vill ha fred på jorden. Jag blev så rörd att jag smög bakom ett av båsen och lät tårarna rinna fritt.


Minnesmonumentet över samtliga av atombombens offer. Japaner då alltså. Koreaner som dog av atombomben har ett eget minnesmonument.


Efter det massiva atombombsmuséet var Malin tvungen att äta och hotade med att äta upp rådjuren på Miyajima om hon inte fick mat. Vi hittade en okonomiyakirestaurang där de lagade maten på ett stort stekbord framför oss.


Min okonomiyaki med udonnudlar, grönsaker, räkor, fläskkött och bläckfisk.


Väl ute på Miyajima åt Malin alltså inte upp dessa små sötsaker till rådjur. De strövar fritt över hela ön och håller sig gärna nära människor som ger dem allt som är mer eller mindre tuggvänligt. Jag har filmbevis.




Lilla söta rådjursbebisen, IHIHHIHHIIH!!!


Victor fick inte ha sin glass ifred heller.


Ytterligare en fin turistpose komplett med Itsukushima-templets torii växandes ur huvudet på mig.


Vy ut över stranden och havet från en av gångarna i Itsukushima-templet.


En bild på templets fasad.


Jag hittade bläckfisk på pinne! NOMNOMNOM.

Under kvällen strövade jag omkring på stan lite. Bland annat klämde jag på ett par strumpbyxor. Så grävde jag lite i väskan och tankarna flög iväg samtidigt som jag kom på att jag skulle skynda mig. Så efter 10 minuter upptäckte jag att jag fortfarande hade strumporna kvar i handen! Utan att ha betalat för dem! Jag skämdes och hittade inte tillbaka heller så jag var tvungen att rusa hem så fort jag bara kunde för det kändes som om exakt HELA VÄRLDEN kunde se på mig att jag hade stulit ett par strumpbyxor. De kostade bara 315 yen (ca 30 kronor) så det känns ju bara ännu dummare.

Imorgon åker vi till Kyoto. Snart är första veckan i Japan över och resten av tiden ska spenderas i Osaka. Hej vad det går fort!




For breakfast I had some sprouts. Except that the sprouts didn't look like sprouts. Because they were really tiny fishies. Hmmm.

We went to the Peace Memorial Park to wallow in humanitys cruelness against itself. Then we went to Miyajima to pet deer that eat literally everything and look at the Itsukushima shrine. Speaking of food, I had some okonomiyaki and squid on a stick.

While walking downtown by myself this evening I was looking at a pair of tights. My mind started wandering, I checked my bag for something and I suddenly realized I had to hurry up a bit. After 10 minutes I noticed I was still holding the tights and I hadn't paid for them. I couldn't find my way back either. I was so ashamed of myself and felt like EVERYONE could see my tights were stolen so I rushed home.

Tomorrow we head for Kyoto for two nights and after that Osaka. The first week is soon over. Time flies so fast.