2009-08-16

I en glasburk.


Jag blev inspirerad under natten. Jag hittade en beskrivning via en annan blogg på hur man gör ett... ja, vad heter det på svenska? På engelska skriver de "terrarium", jag vet inte vad den korrekta svenska termen är. En bit av naturen fångad i en glasburk. Egentligen inte så mycket mer annorlunda än en blomma i en vas men det var något speciellt med just det här sättet att presentera växter.
Idag slängde jag mig på cykeln för att göra min egen.


Det var svårare än jag trodde att hitta en behållare som motsvarade mina förväntningar. Jag hittade en stor vas som hade kunnat fungera men öppningen var för liten för att få ner några växter. Jag ville dessutom ha fler än en växt så behållaren var tvungen att vara generös. Jag valde till slut en konserveringsburk som var cirka 30 cm hög och 16 cm i diameter.
Precis när jag hade lämnat butiken gick jag in i en annan butik där jag såklart hittade den perfekta behållaren. Det får bli till nästa projekt.

Jag kan ingenting om blommor alls så jag valde lite på måfå efter vad jag har sett att andra har använt sig av. Jag valde:
Sensitiva (Mimosa pudica)
Succulent
Echeveria
Klotkaktus (Gymnocalycium), som dessvärre inte fick plats i behållaren så jag sparar den.


Tada! Tarepanda godkänner!
Leca-kulor i botten, blomjord, plantera blommorna och vattna med vattenspruta. Allting tar mycket, mycket mer plats än vad jag hade föreställt mig, eller så är det jag som har haft i för mycket bottenmaterial. Jag vill ju inte att mina växter ska torka igen.


Jag dekorerade med en gammal klubba som jag fått från Baby the Stars Shine Bright. Den kommer med all säkerhet bli ofräsch snabbt. Jag får leta efter en söt blompinne och lite andra söta figurer som kan tänkas vilja bo där. Några tips?

Klänning: Juliette et Justine
Bolero: Esprit
Strumpor: H&M
Skor: Alice and the Pirates/Baby the Stars Shine Bright
Accessoarer: H&M, Pilgrim, Jane Marple, Smyckeskrinet, Thornleaf

I was inspired to make a terrarium, a link which I found thanks to F* Yeah Lolita, and was all high on creativity after flipping through flickr's terrarium pool.
So I threw myself on my bike today to get the supplies and ended up with four plants. Only three ended up fitting into the glass jar but I'll save the fourth for a later project. It's not much different than holding a regular plant but I love this way of presenting plants so much more.
Now all I need are little figurines that want to live in there. Meanwhile I decorated with the lollipop I got from Baby the Stars Shine Bright. The environment is supposed to be moist so the lollipop is going to turn yucky sooner or later.

6 comments:

 1. En söt drinkpinne kanske?

  ReplyDelete
 2. Vilket fint projekt! Blir sugen på att prova, jag med. :3

  ReplyDelete
 3. livet i glasskålen haha!
  så fin idé! :)

  ReplyDelete
 4. Det var tur att du inte stoppade i kaktusen, för den övre delen såg ut att vara angripen med nånting. De drabbas ofta av "falska spinnkvalster" på den dår övre delen (det är två arter av kaktusar, man sätter på den övre delen på den undre). Och vad gäller de andra växterna så är samtliga sådana som gillar att ha det torrt, så det är därför de troligen klarar sig bra i klasburken :) Så du behöver inte låta det vara jättefuktigt i jorden konstant, men kanske i början så att de rotar sig ordentligt. Och ser du att nån växt börjar må dåligt, dvs, få mjuka blad istället för spänstiga, så har du troligen vattnat för mycket. Bara några tips :) Jättefin burk! ^_____^

  ReplyDelete
 5. Emilia: Det är kul, testa!

  Linnea: Ja, fast egentligen var det ju inte min idé. :P Men inspirerad blev jag.

  Ebba: Jag hade hoppats att du skulle komma med råd! Det låter bra att du godkänner mina växtäventyr. Du är ju trots allt min närmsta expert. ^^ Hur får jag bort spinnkvalstrena? Går de att få bort? Jag har sett en annan behållare som jag tänkte stoppa ner kaktusen i alldeles för sig själv.

  ReplyDelete