2008-11-14

Vem sätter din agenda?

Agenda-setting är en journalistisk teori som hävdar att massmedier styr över publikens intressen och diskussionsämnen. Inom modevärlden vet du säkert vilka som sätter agendan - de talar om för dig vad som är inne, ute, ja, tillochmed vad du passar och inte passar i.

Inom lolitascenen i väst sätts agendan av EGL, daily_lolita och framträdande personer på dessa forum.
EGL är öppet för alla slags lolita-relaterade diskussioner. Allt som postas på EGL läses av över 10000 Livejournal-registrerade personer, antagligen ännu fler eftersom registrering inte är nödvändig för att kunna läsa det mesta som postas.
I daily_lolita visas lolitarelaterade dagens-outfit-bilder upp. Medlemsantalet är blygsammare. Drygt 2500 personer, varav 800 har visat upp sin outfit minst en gång*.

Det finns en nidbild av lolitan som en bitch som klär sig inom "reglerna" med hjälp av sin Angelic Pretty-fyllda garderob.
På EGL förs ständiga diskussioner om sweet vs gothic och nästan varje dag frågar någon om vad som passar och inte passar till lolita. Angelic Pretty har det senaste året medverkat i exklusiva event i USA sedan de öppnade sin internationella onlinebutik och får därför uppmärksamhet på EGL. På daily_lolita är en fjärdedel av alla inlägg kategoriserade som sweet i jämförelse med gothic som bara är kategoriserade i en tiondel av inläggen. Och eftersom det finns så många medlemmar som kommenterar på alla inlägg ökar förstås de kritiska kommentarerna i jämförelse med ett mindre forumsinlägg.
Börjar du se ett samband?

Det är naivt att påstå att lolitor är en blind fårskock som tror allt de läser. Det är naivt att påstå att alla lolitor är en homogen grupp. Det är definitivt naivt att påstå att ingen lolita är intresserad av någonting annat förutom lolita.
Kritiker hävdar att agenda-setting inte påverkar åsikter utan höjer medvetenheten om vissa ämnen. Du väljer själv vad som passar eller inte passar till din outfit. Du väljer själv om du vill använda dig av en anonym kommentarsmassa som en avgörande och regelridande diktator för din egen stil, ditt välbefinnande och din personlighet. Du väljer själv hur medveten du vill vara.*) Baserat på antal taggade användarnamn. I gruppens taggsystem uppmuntras användarna att tagga sina inlägg med användarnamn och stil. Totalt antal taggar är 915 stycken, varav 20 stycken är direkt angivna som stildefinierande taggar. Det förekommer också säsongsrelaterade taggar som t.ex. "halloween" samt dubbletter eller andra varianter på stildefinierande taggar.

3 comments:

 1. m, för den fria viljan finns ju. vilken bluff att hävda att det är en bluff att man påverkas av andras åsikter! vi är ett enda resultat av strukturer och flockaspekter.

  ReplyDelete
 2. Jag påstår inte att man är opåverkad av andras åsikter. Jag påstår att om man är medveten om strukturen kan man också gå ifrån den. Man behöver inte bli ytterligare en kopia, bidra till en negativ stereotyp eller ens tycka likadant om någonting.

  ReplyDelete
 3. oj, vad aggressiv jag lät! jag måste haft en seriöst dålig dag igår - dessutom var det riktat till den rådande åsikten kring normativitet, jag blir så less på alla som menar att "det är väl bara att låta bli att bry sig" och hela individualitetsromantiken som nyliberalerna pysslar med. Naturligtvis, medvetande kring struktur och sin egen delaktighet i det hela föder mottyper - men det är ju i och för sig en del av samma eller en annan struktur.

  Socialpsykologi är spännande! ^^

  ReplyDelete