2008-09-12

Den lilla lappen i nacken.

Till varje subkultur hör ett eller flera definierade klädmärken. Cyberdog för rejvkids, Lip Service för goter och Cheap Monday för indiepopsnören.
Inom lolita märks Baby the Stars Shine Bright, Metamorphose och Angelic Pretty allra mest.

Baby är det klassiska, prinsessiga lolitamärket. Det är enkelt, det är säkert, det är insta-lolita-win. Köper du från Baby kan det inte bli fel. För att inte tappa de icke-prinsessigas intresse finns det lite mer kaxiga märket Alice and the Pirates under samma tak.

Angelic Pretty började ganska oskyldigt med några få utsvävningar i form av jättekronor och outfits som liknade julgranar på speed. De senaste åren har AP:s kläddesigners antingen börjat knarka oftare eller bara fått bättre knark. AP har definierat den moderna lolitans flirt med både decora och hime - hysteriskt, färgsprakande och totalt over the top.

Metamorphose levererar retrovibbar, udda tryck och ibland saker som bara är helt... udda. Runt millennieskiftet gav Metas bröllopsklänningar i spets upphov till uttryck som "lace monster" och "NEEDS MOAR RACE*". Meta gör också en hel del plagg som är generösare i storlekarna. Tydligen för att huvuddesignern Kato själv är generös i kurvorna, om man ska tro ryktena.

De flesta blandar hejvilt mellan dessa och flera andra märken. Som i de flesta modebetonade finns det också nidbilder av anhängarna till dessa märken (jämför Nintendo- och Playstation-fans).
Baby-fans är traditionella, konservativa, och anses av vissa (och sig själva) vara de "sanna" lolitorna. AP-fans gillar att experimentera, gå över linjen och tävla om vem som får plats med flest grejer i håret utan att tippa omkull. Metamorphose-fans nöjer sig med sämre tyger och spets för att de ska kunna få plats i kläderna.

Vissa fans har snöat in sig så totalt på ett märke att de inte kan erkänna att något annat märke gjort något snyggt. Eller att de vägrar köpa någonting från ett annat märke som passar deras garderob för att de vill vara lojala anhängare. Det är upp till var och en, förstås, men resultatet är skrattretande. Ja, till och med lite skrämmande.


*) "lace" uttalat på fjantig generaliserande asiatisk-engelsk brytning

Bilder © Baby tssB, Angelic Pretty, Metamorphose, milukyun

1 comment:

  1. Åh, du tog den klänningen från Baby jag har! Jag måste erkänna att jag är väldigt svag för Baby... Men inte sådär överdrivet.
    Och bilden med Asuka och tre Asukakloner eller vad det kan vara är lite skrämmande..

    ReplyDelete