2007-06-08

Internet och den skeva kroppsuppfattningen.

Jag älskar att hänga på forum för att träffa folk och jag är intresserad av hur de ser ut. Mest för att det är roligt att se hur mycket eller lite ens inre bild av människor stämmer överens med hur de ser ut på riktigt. Alltså älskar jag när folk postar bilder på sig själva.

En 12-årig tjej postade bilder på sig själv häromkvällen i full lolimundering. Klänningen såg ut som om den var sydd för henne. Då slog det mig - lolikläder är sydda för tjejer med kroppar som 12-åringar. Eller pinniga asiater. Det är inte konstigt att tjejer i storlek 36 eller 38 inbillar sig att de är tjocka! De redigerar sina bilder för att se smalare ut och slipar ner hyn till porslinsfinish, vissa mer eller mindre tydligt.

Folk med de snyggaste bilderna blir höjda till skyarna. Jag jämför mig ett tag och önskar att jag vore lika snygg trots att allt är en illusion av filter, spakdragningar och kontraster.
Det är inget exklusivt för lolitjejerna. Var och varannan som lägger ut bilder på sig själv tar bort en finne. Allt fler tar bort och kanske lägger till ett par ansiktsdrag till oigenkännlighet. Vem är jämnvit i ansiktet? Vems mage veckar sig inte när den böjer sig ner?

Jag brukar gnälla på att mina vader ser knäppa ut. Ibland liknar mina överarmar vakuumförpackade fläskfiléer. Jag är inte 14 år längre. Jag har bröst, rumpa och en markerad midja. Istället för att redigera min kropp ska jag lära mig att vinkla kameran på ett mer fördelaktigt sätt. Eller så skiter jag i det och tar bilderna för vad de är. Ingen kamera och inget redigeringsprogram kan göra min kropp rättvisa - för det är så här jag ser ut.
Och när du ser mig IRL en vacker dag kommer du tänka; "Fan vad kort hon är!"

3 comments:

 1. "Chick #1: You know how they say Chinese people are yellow? Like, yellow-skinned?
  Chick #2: Yeah.
  Chick #1: Then how come they always look so pale? Like, that girl from House of Flying Daggers is totally pale.
  Chick #2: But she's in a house of, like, flying daggers. I'd be pale."

  (overheardinnewyork.com)

  ReplyDelete