2007-05-31

Dagens outfit.





Eftersom jag aldrig verkar få den såld är det väl lika bra att börja använda den igen. Det var mulet och småblåsigt idag så jag passade på innan det blir outhärdligt att bära svart för sommaren. Till hösten kommer den vara lagom igen.

PS: Jag behöver desperat en ny underkjol.

Klänning: Kazuko Ogawa
Strumpor: Baby the Stars Shine Bright
Skor: offbrand
Headdress: hemmagjord

2007-05-29

I-landsproblem: skor.


- Skoaffär eller studentrum? undrade min korridorsgranne Abel när han sneglade in i min hall.

2007-05-28

Inflation.


Det här är Homemade Gothic & Lolita, den första mönsterboken som vi västerländska lolis kunde få tag i från Japan och numera out of print.

Jag köpte den för en hundring på Sun Ai för fyra (?) år sedan. Nu är det en tjej som säljer den för 300 spänn. Herregud, mönstrena är inte ens speciellt intressanta!

Foto © maetel9.

Hårinspiration.


Att ha helblont hår är bara att glömma men jag SKA ha likadan frisyr som den här modellen. Rak lugg och en decimeter till, sen är jag där.

Scannad av xbiteyourtongue.

2007-05-27

YOINK!!!


Jag vet att jag ligger på en tajt budget den här månaden men jag kunde inte motstå!!! Den är ju bara för söt! Jag slog till på de här strumporna också:

2007-05-25

Pippi tolkad av Emily Temple Cute



Jag tar inte på mig gula kläder men den här Pippi Långstrump-tröjan från Emily Temple Cute var helt underbart söt.

Jag gillade inte Pippi när jag var liten. Jag var avundsjuk på att hon hade häst, det var allt. Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio gillade jag för de var lite abstrakta (drakar och fjärran länder, ladida). Jag tyckte mer om tecknade amerikanska serier som Turtles, Thundercats och He-Man. Och She-Ra. Och Bravestarr. ARGH, jag kan räkna upp hur många som helst som var roligare än vad

2007-05-24

Drömklänningen.


Ja, jag vet. Jag äger redan den här klänningen i rosa/lila. Men just den här färgkombinationen av Babys Alice Chess ligger på topplistan över kläder jag skulle kunna tänka mig att lägga ner massa pengar på om jag fick chansen.

Andra exempel på samma lista är en Antique Beast-klänning och världens snyggaste platåskor från Fötus. Stilbrytning, någon? ;)


Bilder © BtSSB/Stelala, Antique Beast, Fötus.

2007-05-20

En gothlolis forumliv.

Det danska gothloliforumet är större än vad jag trodde. Vilken positiv överraskning! Det är välkategoriserat och samlar upp andra intressen som är japanrelaterade.
Stämningen verkar vara god, Stelala och Zarsu har lyckats bra med att skapa ett danskt nätverk. Helt klart värt att lurka på.

Det svenska gothloliforumet är inte lika aktivt men vi kanske inte heller är lika många. De mest aktiva användarna har vant sig vid att hänga på diverse internationella forum och diskussionsgrupper vid det här laget.

Lolitasnap är ett exempel på ett av de internationella samlingsställena. Communityn bygger på att användare laddar upp sina bilder och chatta med andra likasinnade.
Ironiskt nog var gamla Lolitasnap en av många anledningar till varför jag tog en paus. Jag försvann från scenen precis när den gamla versionen började bli som störst. Många andra tyckte däremot att det var ett bra samlingsställe. Det var utan tvekan ett bra ställe att lära känna folk på. Det passade bara inte mig.
Numera är Lolitasnap en blek kopia av den forna communityn. Jag har aldrig gillat betygssystemet som finns för fotona men den nuvarande utvecklaren motiverar det med att folk vill ha det kvar.

Den största samlingsplatsen är utan tvekan EGL på Livejournal. Här dominerar amerikanska lolis och deras miljarder säljposter.
På grund av den låga dollarn är EGL ett guldställe när det gäller att vaska fram fynd. Nackdelen är att du snabbt vänjer dig vid att kunna köpa så gott som oanvända kläder till skampriser, vilket leder till att vissa plagg som i praktiken är rena rama kapet går osålda. Allting som associeras med sweet loli hypas och går åt som smör medan de mer gotiska märkena knappt blir sneglade på.
Självklart är EGL också första anhalten för många nybörjare och ibland kan stämningen bli löjligt hätsk när samma fråga ställts för hundrafemtioelfte gången. Ryktena om att lolis är elitister började här.

Den communityn som har rykte om sig att vara mest elitistisk är Himitsu no Niwa. Det är en stängd community där nya medlemmar enbart tillåts via inbjudningar och om de redan känner någon på insidan. Bildgallerierna går dock att bläddra i även om man inte är registrerad. Själv är jag inte medlem så jag vet inget om hur det är på insidan men det verkar vara en god stämning mellan tjejerna som är medlemmar.

Själva upplägget av Himitsu no Niwa påminner mig om det gamla, numera döda, Metamorphique på Livejournal där medlemsskapet var tvunget att godkännas av moderatorer och inläggen var låsta för den som inte var medlem. Det var på den tiden då EGL i huvudsak handlade om gothloli men såg genom fingrarna när det gällde liknande stilar. Så småningom blev reglerna striktare och EGL blev till vad det är idag och Metamorphique mer eller mindre självdog.

2007-05-19

Dagens outfit.


Äntligen frisk nog för att vara kreativ.
PS: Varför ser mina ben så jävla konstiga ut hela tiden? Kanske för att jag har konstiga ben.

Långärmad tröja, strumpbyxor: H&M
Väst: Putumayo
Kjol: offbrand, Thailand
Knästrumpor: offbrand, Japan
Skor: Demonia

2007-05-14

Hatkärlek.

Jag har alltid sett Angelic Pretty som ett våghalsigt märke. De balanserar alltid på gränsen mellan helt rätt och helt fel.

Deras Candy Pop-serie fick mig först att lägga händerna i huvudet och långsamt försöka förtränga Maki och Asukas psykedeliska uppfattning av 50-talet. Nu har jag vant mig och mitt ha-begär bara växer. Jag vill definitivt ha kjolen men vilken färgkombination?



Rosa/rött är helt galet och det tilltalar mig något enormt. Den svart/rosa känns trygg men samtidigt tråkig. Eller?

2007-05-10

Outfit från Baby, the Stars Shine Bright



Basker, kavaj och klänning i rosa/svart skotskrutigt mönster. Färgerna ser ut att skilja sig åt men enligt hemsidan är det samma färg.
Matchas med knähöga stövlar och den charmiga hattlådeinspirerade väskan.

Själv är jag inte ens en tiondel så glamorös i mina pyjamasbyxor, Jonathans strumpor och långkoftan jag använder enbart när jag är sjuk. Hade jag haft 5000 kronor i bakfickan däremot...

Alla bilder © Baby tSSB

Innan jag lägger mig...

... ville jag bara säga att den här tjejen får mig att vilja bära pälsmössa.



Foto © Hel Looks.

2007-05-05

Dagens outfit.


Det var bara håret som blev bra idag. Nu ska jag titta på när Liza & CO spelar volleyboll.

Halsband: H&M
Tröja: offbrand, present från Gillian
Lång väst: Putumayo

2007-05-04

Gothic & Lolita, Masayuki Yoshinaga - del 2


Böckerna Fruits och Fresh Fruits fokuserade på ett urval av streetfashion-foton tagna för den japanska tidningen Fruits. Nu har bokförlaget Phaidon gett ut Gothic & Lolita med betoning på just de stilarna.

Fotografen Masayuki Yoshinaga har tillsammans med mode- och subkulturexperten Katsuhiko Ishikawa satt ihop den knappt 300 sidor tjocka boken fylld till brädden med kreativa goter och lolitor.
Allting bärs upp - plastslangar, ullextensions, krinoliner och spetsvolanger. Ett antal uppslag visar folk som blivit fotade i sina hem, mycket intressant och kul idé. Jag hade definitivt velat se mer sådana foton än de vanliga bilderna från gatan.

Det känns skönt att se bilder på folk som rent ut sagt skiter i allt vad regler och klädkoder heter. Vissa har knappt kläder på sig för att visa upp sina tatuerade ben och armar, vissa är klädda till tänderna och ser ut som om de kommer från sagoböcker. Alla inspirerar mig. Jag vill tatuera mig, jag vill sy igen och framförallt blir jag glad. Jag börjar bli less på de västerländska lolitornas regelhets och märkesfixering. Det är trots allt bara kläder - få det att funka och ha kul medan du gör det!

Den stora överraskningen var att se både Camilla, Anna och Lily i boken. Jag känner mig stolt över att vara svensk på ett corny vis.

Dagens outfit.



Jag är sminkad och klar. Men ingen vill leka med mig. Jag var för långsam.
Tillägg: Lina ville leka med mig! Jag slängde genast på mig capen och gick! *^^*

Blus: Fan+Friend
Cape: Putumayo
Kjol, väska: Metamorphose
Strumpor: Baby the Stars Shine Bright
Skor: offbrand
Rosformade hårsnoddar: H&M

Tradera-ångest.

Nu är mina saker inne på tredje rundan på Tradera. Det känns lagom trist. Jag har inte hjärta att slänga saker men varför ska jag behålla det? Jag kanske borde sortera upp det och knalla ner till secondhandaffären i stan som faktiskt tar kommission.

Min sista Ogawa-klänning och det vinröda Visible-setet ligger ute en sista gång. Säljs de inte innan tiden går ut tar jag det som ett tecken att behålla dem.

Det känns lite avigt att behöva skiljas från speciellt Ogawa-klänningen, det var ju trots allt en av mina allra första märkesklänningar. Jag kommer ihåg hur jag inte kunde öppna kartongen snabbt nog och att tyget doftade något alldeles obeskrivligt speciellt.
Väskan jag fick som en freebie har jag fortfarande kvar och kommer aldrig göra mig av med. Den är nästan helt söndernopprad på baksidan. Jag ägnade en hel kväll åt att finputsa bort nopporna efter att jag tog hit den till Kalmar efter påsk. Visst är det lustigt att man kan lägga ner så mycket kärlek och känslor på saker?

2007-05-02

Dagens outfit.



Jahapp. Det här blir den sista ordentliga bilden på ett bra tag. Håll till godo. Mitt hjärta gråter.
PS: Fan, jag ser fet ut! Varsågod, skratta på min bekostnad.

Cape, lång tröja: Putumayo
Långärmad tröja: offbrand
Minikjol: Troll
Strumpor: minns inte, köpta på Seienstyle
Skor: Demonia

2007-05-01

Överskattat.

Kära läsare!

Har du inte en jävla aning om vad jag menar när jag säger "huvudbonader"? Nu slipper du fundera på det länge till.

Inom klädstilen som kallas för gothic lolita (och alla dess underkategorier) finns olika sorters accessoarer. Däribland finner vi huvudbonaderna, enligt vissa människor nyckelaccessoaren till den perfekta outfiten. Jag återkommer till det senare.

Olika sorters huvudbonader som finns:
(bilder tagna från Baby)


x Headdress
Den traditionella och ökända rektangulärt formade huvudbonaden som ofta dekoreras med spetskanter. Blir de däremot överdekorerade finns det risk för att du ser ut att bära en tehuva. Det här är den enda huvudbonaden jag kan ha utan att se helt efterbliven ut men eftersom jag har ett litet huvud föredrar jag också smalare modeller.


x Hatt eller krona
Den är i miniatyrstorlek, ofta snedställd och knyts under hakan. Personligen tycker jag att de bara passar till den mer aristokratiska stilen. Ärligt talat är det SKITSVÅRT att bära upp de här hattarna utan att se korkad ut. Jag tänker inte ens testa.


x Jätterosett, såkallad Alice bow
Jag lovar, när jag säger jätte - då menar jag JÄTTE. Den här sortens rosett är superinne just nu, alla ska ha en. Rosetten ska ligga över huvudet och ser i värsta fall ut som att den ska suga upp din hjärna. Den är däremot sjukt gullig och jag önskar innerligt att jag kunde bära upp en sådan.

Sedan finns det en uppsjö av varianter på dessa. Dekorerade baskers, bahytter och diadem existerar också men är aningens ovanligare.

Huvudbonader i enfärgat eller tvåfärgat är enligt min åsikt inte värda att betala 300 spänn för (eller mer!), vilket det faktiskt kostar om du köper från ett märke. Jag föredrar att sy själv, speciellt mina headdresses, eftersom de blir exakt som jag vill ha dem.
Jag vägrar också att knyta saker under hakan, som man traditionellt sett ska, så jag har börjat sy fast resårband undertill mina headdresses för att sedan sätta dem på diadem. Då går det också att byta headdress efter humör och outfit.

Den vanligaste kritiken jag brukar få är att jag borde använda huvudbonader flitigare. Jag håller till viss del med. Dels använder jag inte huvudbonader för att det skulle se galet ut med håret som det är nu, dels beror det på att jag tycker att huvudbonader är helt klart ÖVERSKATTADE.

Det är många som skaffar huvudbonader för att de känner att de MÅSTE, inte för att de VILL eller nödvändigtvis tycker att de PASSAR i det, eller till stilen på klänningen för den delen.
Det finns regler inom gothic lolita, som alla stilar. Det viktigaste är att känna efter vad du själv vill ha.