2007-12-25

Politisk inkorrekthet - 100 poäng.


Hela dagen gick åt till att spela Wii Sports med familjen. HELA familjen. Till och med faster som tycker spel är ett löjligt tidsfördriv tyckte att bowlingen var skitkul.

Idag har jag nått nytt personligt rekord i politisk inkorrekthet.
Antons mor hade köpt julklappar åt mig. Mycket pinsamt eftersom jag inte ens hade så mycket som en blomma med mig. Bland annat fick jag en scarf i äkta kaninpäls. Helt gudomligt mjuk och en underbar mörkblågrå färg. Jag kunde inte heller sluta fascineras av hennes rävstola, komplett med tassar, trampdynor och klor. Jag döpte den till Ragnar och lånade hem honom för ett par dagars ömt och varsamt smekande.

När jag var yngre var jag helt emot äkta päls. Äkta päls var något av det värsta jag visste. Det rankades lika lågt som rasister och folk som lyssnade på syntetisk (läs: elektronisk) musik. Du vet ju att jag älskar elektronisk musik numera. Rasister är fortfarande lika lågt stående i mina ögon men päls däremot är jag desto mer kluven inför. Jag har ingen rätt att säga att jag är emot päls eftersom jag de facto äter kött och älskar doften och känslan av skinn, läder och mocka. Djurplågeri är däremot inte okej och tanken av alla minkar som fått en elstöt i rumpan medan de fortfarande levt för att värma en kärrings svettiga rygg får mig att kräkas. Det finns så mycket att säga om päls och jag vet inte var jag ska börja för jag vet inte själv vad jag tycker. Jag vet bara att min nye vän Ragnar är mjuk och gosig, precis som min nya kaninpälsscarf.

4 comments:

 1. För att citera The Lion King:

  "Mufasa: Everything you see exists together in a delicate balance. As king, you need to understand that balance and respect all the creatures, from the crawling ant to the leaping antelope.

  Young Simba: But dad, don't we eat the antelope?

  Mufasa: Yes, Simba, but let me explain. When we die, our bodies become the grass, and the antelope eat the grass. And so we are all connnected in the great Circle of Life."

  Men det gäller kanske inte numera då mänskligheten dammsuger jorden på alla dess resurser enbart i vinstsyfte. Eller?

  ReplyDelete
 2. nåt att ta ställning till:
  skinn och läder är (inte alltid, jag kan inte garantera nåt) restprodukter från djur som har slaktats, och dödas därför inte bara för skinnets skull.
  päls är en produkt av djur som är uppfödda endast för syftet att bli till en vacker päls och dödas också bara därför.
  nu råkar ju jag vara vegetarian också men det där ju kan vara bra att veta om man vill ta ställning i päls/skinnfrågan
  /linn

  ReplyDelete
 3. jag var som du, hatade päls och dess bärare! idag är jag inte lika radikal. jag tycker man ska ta hand om resurserna, som en ko som slaktas för mat, då kan man lika gärna använda huden till skinn, skelett till smycken etc. samma sak med deras päls. och second handpäls tycker jag är ett vettigt alternativ, samma sak här med, återanvända resusrserna. djur som däremot enbart jagas för sin päls och hålls fången är jag helt emot. jag avskyr det. det är en slags överklassdekandens som jag avskyr. som elfenbensjakt, rävjakt, tjurfäktning och sån där skit. det är liksom ett ekosystem som förvandlats till statusjakt.

  oh. det är ett engagerande ämne det här!

  ReplyDelete
 4. Mooness: Ja, det är väl lite så jag tänker. Människans vinstsyften och vinstintressen ställs över djurens rättigheter. Inget nytt men fortfarande lika tragiskt.

  Linn: Mycket tänkvärt. Men om man ska dra det vidare, vad är det egentligen som garanterar att restproduktdjuren får en humanare död än pälsdjuren? Är vi kanske bara invaggade i någon slags tro om att tamboskap har det bättre än på pälsfarmen? Jag vet inte. Vet du? Jag vill gärna veta mer.

  miri: Visst är det engagerande? Jakt är ett helt annat ämne för sig men det känns naturligt att haka på den diskussionen på något sätt. Lustjakt på efterlysta djur är jag inte så pepp på, där kan vi verkligen snacka överklassbullcrap och idiotiska påhitt. Men egentligen vet jag inget om jakt eller hur en jakt går till i grund och botten så jag kanske trampar vatten.

  ReplyDelete