2007-12-12

En riktig Alice?

Jag är segast och senast i världen, trots att jag ska bli journalist, det vet ni alla.
Men hallå - Tim Burton ska göra "Alice i Underlandet" på uppdrag av Disney! Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att Disney har ett finger med i spelet. Jag vet däremot vad Tim Burton kan göra med 3D så jag hoppas på det bästa.

"Alice i Underlandet" var den första boken jag kan minnas som jag fick i present. Min första RIKTIGA bok alltså, ingen målarbok eller ABC-bok eller ABC-målarbok.

Min "Alice i Underlandet" var bunden i en mörkt lila pärm, skyddad av en mjuk kartongslejf och doftade nytryckt bläck på papper. Den innehöll detaljerade illustrationer. Och skitliten text. Tyckte jag då.
Jag läste utan att förstå. Först undrade jag om min farbror skämtade med mig som hade gett mig en så svår bok att läsa. Jag var ganska liten, minns knappt hur gammal jag var. Kanske åtta? Nio?

Ett par år senare kunde jag läsa den och förstå vad som stod men förstod inte ett skvatt av den ologiska (vissa skulle säga pårökta) berättelsen.

Idag plöjer jag igenom "Annotated Alice" som jag fått av Mooness. Helt plötsligt förstår jag boken på alla möjliga plan. "Annotated Alice" är sprängfylld av fotnötter som förklarar varenda ramsa, skämt och rim genom hela äventyret.

Herr Lewis Carroll måste ha varit en speciell man.
Vad hände förresten med ryktena om filmen baserad på PC-spelet "American McGee's Alice"? Kanske lika bra att det stannade där.

Bild © Wikipedia/John Tenniel

13 comments:

 1. Herr Carroll var mycket riktigt en speciell man, eller sjuk skulle nog många säga. Han hade ett osunt förhållande med sin systerdotter (har jag för mig) och det är hon som är förebild till Alice. Men det kanske du visste.

  ReplyDelete
 2. Men innan Tim Burtons film kommer ju (antagligen?) "Phantasmagoria" med söta Lily Cole som Alice!
  Har aldrig varit ett fan av Burton och inte av Manson heller.
  Fast jag har älskat Lewis Carroll så länge jag kan minnas.
  Tänker beställa "Annotated Alice" bums. Tack för tipset!

  ReplyDelete
 3. Andreas: Alice Liddell hette flickan som var förebild till karaktären Alice. Nu minns jag inte på rak arm om det var hans systerdotter eller inte. Jag minns att han bodde granne med (eller väldigt nära) familjen Liddell. Alice hade två systrar som han tog med ut på utflykter men Alice var hans favorit. Enligt hans dagboksanteckningar kan man tycka vad man vill om hans känslor för Alice. Alice egna dagboksanteckningar säger inte så mycket om hennes relation till herr Carroll dock.

  Anonym: Vad har Manson med Burton att göra? Vad har Manson överhuvudtaget med själva grejen att göra? Har han ett finger med i spelet när det gäller Phantasmagoria? Många frågetecken! Jag diggar Burton även om han saggat ner lite på senaste tiden. Hur kan jag inte älska gotisk romantik? Och beställ "Annotated Alice", den rekommenderar jag varmt.

  ReplyDelete
 4. Ok, för att reda ut.
  Det är två filmer på väg, en à la Burton & Disney (Alice in Wonderland) och en som Manson (Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carroll) håller på o koka ihop, enligt imdb. Båda kommer alltså handla om Alice i Underlandet men de är inte kopplade till varandra på annat sätt. That's that.

  ReplyDelete
 5. Oh, underbart! Blanda Burtons bildspråk med den jävla drogtripp till film som Disney gjorde Alice i Underlandet till senast de försökte, låter minst sagt spännande.

  ReplyDelete
 6. Hade jag vetat att du var ett Alice fan hade jag talat om nyheten om filmen när jag fick reda på den vilket var nån månad sen :P
  Jag ser fram emot detta med glädje. min favroit bok filmatiserad av min favorit regissör. Hoppas det inte blir en Corpse Bride flopp bara...

  ReplyDelete
 7. Det är väl Manson som är regissör/manusförfattare/co-producer-någonting?

  http://www.imdb.com/title/tt0758775/

  ReplyDelete
 8. Anonym: AHA! Helt plötsligt förstår jag allt. Mycket spännande! Jag är inte heller ett stort fan av Manson men jag gillar Burton. Burtons variant har däremot ett preliminärt släpp år 2010. Phantasmagoria kommer 2008 om man ska tro IMDB. Vem är du förresten? Det är mycket trevligare att tilltala någon vid namn.

  Fredrik: Det kan åtminstone inte bli sämre än Disneys originalversion. Eller hoppas jag för mycket?

  Lithia: Jag säger ju att jag är efter! Jag skyller på C-uppsatsen. Och jag gillade Corpse Bride faktiskt.

  Mooness: Tack för länken till lata mig som inte orkade kolla IMDB. Puss!

  ReplyDelete
 9. Jag har dig addad på msn, vi har pratat om pupe.jp (Lemony) och jobbsökande om jag inte minns helt fel.
  Brukar läsa din blogg om du inte visste det.
  Jag blir också paranoid av anonyma personer, men jag har även paranoia över att inte vara anonym.
  Försöker bli med blogg här på blogspot nu, så jag ska inte vara anonym forever.

  ReplyDelete
 10. Anonym/Lemony: Då klarnar allt. :) Du vet att du kan skriva in ditt namn i fältet ovanför "Anonym" annars om du inte vill bli med blogg? Blogger är med i Google-sekten trots allt.

  ReplyDelete
 11. Ah Alice Liddell var inte hans systerdotter. Vad deras relation var vet man väl inte med säkerhet. Tror att "osundhetheten" inte är konfirmerad, även om Charles Dodgson umgicks mycket med Alice och tog porträttbilder på yngre flickor.
  Jag äger en ganska underbar bok vid namn Sagan om Alice i verkligheten, som är rekommenderat ägande/läsande pga bilder och rolig och söt text.

  ReplyDelete
 12. Sälen: Det kan vara just den boken jag har letat efter ett tag men inte för mitt liv kunnat minnas vad den hette. Tack!

  ReplyDelete
 13. Maria: Jo, det är nog som du säger. Läste lite om Carroll när jag letade historia om blondiner för c-uppsatsen. Man vet ju inte deras förhållande, men visst luktar det lite pedofili? :-)

  ReplyDelete