2009-10-24

Question challenge: Lolita shoes


Mia efterlyste ett reportage om lolitaskor.

Jag är fullkomligt nazi när det gäller skor. Jag skäms för att erkänna det men jag skulle hellre dö än gå ut med skor som inte matchar min outfit. När det kommer till lolita förstår jag inte hur vissa kan lägga ner flera tusenlappar på en fantastisk klänning och sedan strunta i att lägga ytterligare ett par hundralappar på ett par skor som passar till.


Vad är grejen med lolitamärkenas egna skor?
Lolitamärkesskor är detaljrika. Skorna har remmar, knytsnören, rosetter, pärlor och andra prydnader - på en och samma sko. Storlekarna motsvarar fotens längd i centimeter, exempelvis 24.5 cm för storlek 38. Storlekarna går sällan högre upp än 38/39 och storlekarna kan skilja sig väldigt mycket mellan märkena. Skorna produceras i färger som matchar till märkenas övriga kollektioner. Många sweet lolitas vill till exempel ha den där exakta mintgröna nyansen på fötterna som de har på klänningen. Bor man inte i Japan måste man däremot beställa skorna via nätet. Märkesskor kostar runt 1500 kronor och uppåt.

Men jag har hört att man kan köpa billigare lolitaskor än så?
Det finns tillverkare som gör kopior av märkesskor. En av de mest kända är Secret Shop (går att få tag i via Qutieland) som gör kopior av Angelic Prettys skor. Den som vill ha kopior av Vivienne Westwoods gunghästskor (rocking horse shoes, förkortas RHS) söker sig oftast till Double Decker. Utöver dessa finns det flera andra tillverkare och säljare med olika utbud.
Märkeskopior kostar från 300 kronor och uppåt beroende på vad du ska ha för modell. Återigen finns dessa kopior bara att köpa via nätet och storlekarna är begränsade. I vissa fall tar leveransen upp emot en månad eftersom skorna tillverkas vid beställning.


Om jag inte kan handla över nätet, hur hittar jag skor som passar till lolita i vanliga butiker?
Om du tittar på formen på lolitaskor finns det några gemensamma nämnare i designen: rund tå, remmar (helst runt ankeln) och låg klack. Använd dessa designelement som en riktlinje när du är ute och letar skor. Självklart finns det undantag från dessa designelement som passar till lolita ändå. En sweet lolita ses ofta i lägre skor med mycket detaljer och pastelliga toner. En gothic lolita kanske hellre vill ha platåskor, spännen och tjockare klackar. En classic lolita föredrar enklare pumps eller mormorskängor i jordnära toner. Meningen är att skorna ska komplettera outfiten så använd ditt sunda förnuft lika mycket som din egen smak. Mina bildexempel kommer från ASOS och Ellos.

Men jag älskar snygga skor och vill ha snygga skor som inte är typiskt lolita!
Ha dem ändå! Jag har sett lolitor som använder allt från mc-boots till lårhöga stövlar och får det att se bra ut. Personligen älskar jag allt som är vintage, gärna med eleganta höga klackar. Som jag har sagt hela tiden; allting handlar om helhetsintrycket. Vad vill du ge för helhetsintryck?

Nyttiga länkar till dig som vill veta mer:
EGL: The Lolita Shoe Survival Guide - olika skomodeller och lista över olika märkens storlekar
EGL: The Rocking Horse Shoe Guide Update - pris- och bildexempel på olika RHS
EGL: Detailed Guide to Rocking Horse Shoes - som rubriken säger!
One Thousand Frills: Mixing up your coordinates - bra bilder och generella tips inte bara om skor men om matchning överlag
Mia wanted to know more about lolita shoes.
What makes lolita brand shoes special are the intricate details. Bows, laces, frills, pearls and all of it on one pair of shoes. There are also similarities in the shape of the shoes: rounded toes, straps and low heels. Keep those design elements in mind when you go shopping in regular shoe stores. There are plenty of lolitas walking around in biker boots as well as thigh high boots and they are all making it work. It's all about the full impression. What kind of impression do you want to make?

Images © Gothic & Lolita BIble vol. 32, Angelic Pretty, Baby the Stars Shine Bright, Innocent World, ASOS, Ellos

3 comments:

 1. Ah, de svarta skorna från ASOS är underbara, men 11cm klack är lite väl mycket för at jag ska kunna gå i dem...
  Väldigt höga klackar som inte är platå har ju länge varit "tabu" även om Baby hade ett par jättesnygga liknande de med rosetterna ovan för ett par säsonger sedan. Ska vi ändra på det tycker du? ^^ Vi som är korta har ju vissa fördelar här...

  ReplyDelete
 2. Tack för detta superintressanta och uttömande reportage! Skorna är verkligen sötsaker bokstavligt talat. Man bara dreglar när man ser dem!
  Jag försöker att finna skor med färg och fina detaljer, i den vanliga handeln är det ofta ganska kört känns det som. Är trött på svart läder och nitar för tillfället, just nu är det drömmar om puderrosa och spetsar som fyller tanken. Kanonbra med lite länkar så att man vet vart man ska börja leta.
  Måste verkligen säga att du har tagit dig an utmaningarna på ett mycket engagerat och skickligt sätt! Så kul att läsa!

  ReplyDelete
 3. Aurafay: Även om jag sällan har sett lolitor i högre klackar än 5 cm har jag aldrig sett högklackat som tabu. De enda skor jag har uppfattat som tabu inom lolita är fetischskor, sneakers och crocs av den enkla anledningen att ingen har lyckats bära dem på ett snyggt och övertygande sätt. Det vill säga att kunna bära dem utan att se ut som om man är utklädd eller nedklädd. Men som jag sagt, allt handlar om helhetsintrycket.

  Mia: Varsågod, kul att du är nöjd! Den vanliga handeln styrs av säsonger, alltså är det logiskt att svenska skohandeln bara erbjuder svart/vitt/grått/brunt nu på vintern. Färgerna dyker upp till våren och sommaren igen. Under tiden får du handla online. Ebay är guld värt för piffiga skor året om.

  ReplyDelete