2008-02-20

Gothic & Lolita Bible vol. 1, Tokyopop

 

Nu är den här - Tokyopops engelska översättning av Gothic & Lolita Bible. Formatet är likadant, layouten känns igen och visst innehållsmaterial har återanvänts för att fylla ut den första volymen.

Just utfyllnaden är det jag reagerar först på; artiklarna är välskrivna men korta. Uppslagen har stora bilder, mycket luft och text formaterad i stora typsnitt. Med hjälp av det har redaktionen lyckats få ihop 128 sidor av vad som mycket väl skulle kunna bli lolitanybörjarens trampolin. Artiklarna förklarar hur du tar reda på vilken slags lolita du är, hur du ska shoppa, vilka märken det finns och vilka kändisarna är inom den japanska scenen.

För dig som har varit med ett par år eller kanske till och med har flera av de japanska biblarna, är det mest intressant att läsa intervjuerna med västerländska profilerna Aimee Major Steinberger (författarinna) och Vivien Hoffpaur (designern bakom Candy Violet).
Jag som dessutom är en kratta på japanska (och egentligen ointresserad av att lära mig japanska) tycker att innehållet ger mer för pengarna eftersom jag kan ta till mig mer än att bara glo på bilderna.

Jag hade velat se fler djupgående artiklar snarare än det vanliga tjafset med foto-fråga-svar. Uppslagen om skillnaden mellan japanska och västerländska lolitors syn på stilen skulle ha tjänat grymt mycket mer på en ingående artikel, till exempel.
Hela bibeln har en tydlig nordamerikansk prägel. Majoriteten av fotona, artiklarna och redaktörerna som ska representera västerländska delen av scenen är från USA. Hoppas de uppmärksammar att "väst" inte är likställt med "USA" i framtiden.

6 comments:

 1. loooolz, de gjorde en artikel om Tokyo Dark Castle. Roligt att se litet ansikten man känner igen, men gud vad fånig den scenen är. Det kommer alltid dit samma folk, och de har alltid på sig samma kläder. Samma band i princip hela tiden, eller så växlar de av varandra varannan gång. Roligt den första & andra ggn, men det tappar lätt charmen. :/

  ReplyDelete
 2. Oh, jag skulle vilja ta reda på vilken slags lolita jag skulle vara. :) Jag hoppas på Lolita of DOOOOOOOM!!!!!!

  ReplyDelete
 3. du borde skriva för dem! ju.... ;) om lolitascenen i sverige....! oh jäääs.

  ReplyDelete
 4. rusty: Låter som de flesta andra alternativklubbar alltså.

  Mooness: Finns ingen dooooomer men jag kan testa dig över MSN någon kväll.

  Ingrid: Oh you know it!

  ReplyDelete
 5. Funderar på att köpa den. Äger ingen av de japanska biblarna så det är kanske värt det?

  ReplyDelete
 6. Linda: Ja, har du pengar över så slå till! Eller om du kan komma åt att tjyvbläddrra i ett ex först. ;)

  ReplyDelete