13 februari 2008

Kompetens.


Vår kursledare har en förkärlek till rollspel av alla de slag. Idag fick vi spela ett danskt brädspel som gick ut på att man skulle vara mediediktator, nej förlåt, mediedirigent. Spelet var enkelt och lättförståeligt men diskussionen efteråt var mest givande. Spelledaren var tvungen att nämna vår "tekniska kompetens" i varannan mening, som om vi på något sätt skulle se oss som tekniska, revolutionstörstande mediemoguler.

Våra kursledares fantasier om framtidens såkallade multijournalister är just det - fantasier. Det finns någon slags föreställning om att täckandet av fler medier i flera kanaler automatiskt ger bra journalistik eller ett bra nyhetsflöde. Att en människa kan bolla fyra medieproduktionssätt ytligt är inte en kvalitetssäkring, det är en kostnadseffektiv besparing. Och den kostnadseffektiva besparingen lämnar spår efter sig som utbrändhet hos journalisten och halvtaskiga nyhetsproduktioner åt publiken.

Spelledaren försökte dessutom uppmuntra oss att bidra till våra framtida arbetsplatsers bredd och utveckling. Men ärligt talat. En lokaltidning med små resurser sitter i den onda cirkeln där "ingen läser på webben" när webbversionen av tidningen är ouppdaterad och estetiskt motbjudande. Ett etablerat mediehus har sina inbitna veteraner med skygglappar som sitter fastklistrade med superlim baserat på pretentiösa hierarkiska fogar. Hur ska de gamla hundarna tvingas lära sig att sitta?

Dagens outfit
Blus: Gina Tricot
Kofta: MILK
Kjol: K-Star
Strumpor: H&M
Hårband: Glitter

blog comments powered by Disqus
Blog Widget by LinkWithin